27 de gener, entren les tropes feixistes a Gramenet…NO OBLIDEM!

Tot seguit us adjunto un article que es va publicar just ara fa un any, en la data del 27 de gener, dia en que les tropes franquistes van entrar a la nostra ciutat, aleshores Gramenet de Besòs.

I recordar que demà, dissabte 28 de gener, la Comissió  Antifeixista 27 de Gener ha convocat  una manifestació que sortirà a les 12h de la Plaça de la Vila sota el lema “Gramenet: Obrera i Antifeixista“.

——————-

El millor homenatge a José Berruezo [Aitor Blanc]

Amb aquest títol, El millor homenatge a José Berruezo, vull fer esment no al fet positiu de que avui, 27 de gener de 2011, s’inaugurin uns Jardins amb el seu nom, si no a que un dia com avui, 27 de gener els valors i ideals pels que lluitava continuen ben vius i vigents. I dic això pequè els seus ideals avui estan al carrer, dia en que diversos sindicats (COS, CGT, CNT-els desfederats-, i Solidaritat Obrera) han convocat una vaga i hi ha una jornada de mobilitzacions contra les retallades socials, i en concret contra la retallada de les pensions.

Entrant al tema, podem dir que ja són molts anys que la Comissió Antifeixista 27 de Gener ve lluitant pel reconeixement públic, a la ciutat, de José Berruezo, figura cabdal en la història local. Va ser el 27 de Gener de 2001, quan coincidint amb la data de l’entrada de les tropes feixistes a la ciutat, un grup de neonazis (AJE) van voler commemorar aquest fet, però no sabien la resposta que els hi esperava. El moviment antifeixista de la ciutat, com en els millors moments del moviment obrer, va saber prendre el carrer contra la desmemòria i la injustícia. I des de llavors que cada any s’han anat fent diferents actes respecte a la memòria històrica antifeixista, centrant-se en recuperar sobretot la memòria de la nostra ciutat.

 

Ja fa dos anys que la Comissió Antifeixista 27 de Gener s’ha centrat en retre homenatge a la figura de José Berruezo i Silvente (val a dir que sobretot gràcies a l’ajut del Grup d’Historiadors José Berruezo, i en concret d’en Juanjo Gallardo). Però aquest homenatge no va per si sol, ha sigut sobretot la lluita afèrrima per fer desaparèixer aquells noms públics i elements que fan referència a l’etapa franquista, en concret per treure el nom de la Plaça Baró, un personatge afí al règim franquista. Dos anys seguits rebatejant la Plaça Baró per Plaça José Berruezo. Però va ser l’any passat, quan en el marc de les Jornades Antifeixistes de 2010, es va entrar una moció al Ple de l’Ajuntament per tal de fer efectiu allò que s’estava fent des de feia uns anys; malgrat aconseguir arribar al Ple, no es va assolir l’objectiu, però si la creació d’una comissió per tal de retre homenatge a José Berruezo (que per si algú encara no ho sap, va ser un dels darrers alcaldes de la ciutat abans del franquisme, junt a Celestí Boada -d’ERC- i que formava part de la CNT). Aquesta Comissió no ha acabat de tenir un fil conductor clar, al meu parer, i no s’han tingut les eines suficients com per fer pedagogia entre el veïnat de Gramenet. Malgrat tot, ens trobem amb una victòria popular, una victòria a la perseverança, una victòria dels moviments socials i en concret a la feina duta a terme durant molts anys pel Grup d’Historiadors José Berruezo i els darrers anys per la Comissió Antifeixista 27 de Gener (ambdòs ferms col·laboradors) -els darrers, impulsors de la iniciativa.

 

La conclusió en la que s’ha acabat és la consecució d’uns Jardins en homenatge a José Berruezo. Uns jardins que s’inauguraran avui dijous 27 de gener de 2011. Malgrat es vengui com un homenatge a qui va ser alcalde de la ciutat entre els anys 1937 i 1939, l’homenatge realment recau sobre la seva figura i el que va significar per al conjunt del moviment obrer de la ciutat. Una persona que va venir buscant treball a Catalunya des de Múrcia, que va acabant fent de mestre/pedagog autodidacta als treballadors en les seves hores lliures, a Gramenet de Besòs (Santa Coloma) i a Pla de Besòs (Sant Adrià).

 

Tal com ha acabat, celebrem aquesta victòria, però caldrà agafar les eines que va emprar José Berruezo, armar-nos de pedagogia per explicar al veïnat perquè hem de fer desaparèixer els noms referents al franquisme, de per què hem de canviar el nom de la Plaça Baró.

 

Ara ens trobarem amb una situació que va molt més enllà d’una mera annècdota. La Plaça Baró (Baró era un empresari que finançava el franquisme i explotava els seus treballadors) es trobarà envoltada per dues figures emblemàtiques del moviment antifeixista de la ciutat, els Jardins José Berruezo per la part que toca més al riu Besòs i, per la banda oposada, l’Ateneu Popular Julia Romera (que ja serà el dia que toqui també un reconeixement “oficial” a la figura de Julia Romera, no?).

 

I com deia al principi, tot això no és l’important. L’interessant del dia d’avui és que després d’inaugurar-se els jardins queda molta feina a fer. I tant és així que en acabat ens desplaçarem a Barcelona, on hi ha una manifestació contra les retallades socials. I si, podem dir que enguany, el millor homenatge i la millor manera de recuperar la memòria històrica és sortir al carrer i mobilitzar-nos, ja que no podem oblidar que les pensions i la majoria dels drets socials que tenim avui en dia i que demà podem perdre els han aconseguit els nostres pares/mares, avis/àvies amb les lluites del moviment obrer en el passat.

 

I no oblidem que aquest dissabte 29 de gener tenim una altra cita. A l’Ateneu Popular Julia Romera es retrà homenatge a Joan Vicente Castells, qui va ser membre de les Joventuts Llibertàries i de la Unió de Joves Antifeixistes a Gramenet, i que malauradament va morir l’any passat.

 

Perquè el millor homenatge a José Berruezo, a Julia Romera, a Joan Vicente…és continuar la lluita.

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s