Sobre espais de lluita i incidència social

Totes veiem, estiguem més o menys conscienciades o involucrades en entitats, col·lectius o reivindicacions, com cada cop hi han més mobilitzacions, campanyes, espais on treballar…i com aquestes lluites cada cop es diversifiquen més i més, sense aconseguir, almenys és el meu parer, una incidència real en la societat, en el veïnat, en el conjunt de la classe treballadora.

La pregunta és? Quines eines efectives tenim per incidir en la transformació social (cadascú des de la seva òptica, és clar) i la construcció, en el cas que ens trau a debat, d’una societat diferent (per a mi, el socialisme)? Sincerament, i no és amb afany de ser negatiu, si no en vistes a construir eines d’incidència reals, crec que no n’existeixen. És cert que, als barris i pobles al llarg dels anys, forjades amb la lluita, s’han anat consolidant estructures de treball però que al cap i a la fi acaben tenint no només un espai difícil de calcular la incidència, si no que la participació en si ja és minsa.

Entrant en l’àmbit local, ja fa uns anys existia a Gramenet allò que es deia ARA! (Actuar Reflexionar i Aprendre), un col·lectiu de col·lectius que si bé va ser una molt bona experiència, sobretot en la coordinació, no va esdevenir un espai d’incidència i participació que s’esperava i per diferents qüestions va acabar disgregant-se. Amb aixó la Plataforma per a la Defensa de la Serra de Marina i Can Zam, no sense dificultats, va acabant aglutinant col·lectius i persones de diferents àmbits i sensibilitats, però amb l’afegit de ser principalment un espai de lluita en defensa del territori (però que va acabar sent l’eix central de lluita contra la corrupció i de propostes ciutadanes). A banda, hem vist com els diferents locals socials autogestionats s’han consolidat i s’han adaptat a la realitat de la ciutat, els barris i les sòcies que les conformen. El Lokal Social Krida ampliant el seu espai i marcant línies de treball amb objectius realitzables; l’Ateneu, reformulant-se contínuament fins trobar un espai idoni i més accessible; i l’aparició de l’Aramateix, un espai més de trobada amb implicació de persones noves. Amb altibaixos, l’Assemblea de Joves sembla haver-se regenerat amb una nova fornada de joves a la qual algunes ja hem de deixar pas. Un espai, no compartit en la necessitat per tothom, més des d’una vessant ideològica que de praxis, però si necessari per fer una confrontació directa amb, i des de, les institucions, com és Gent de Gramenet. La creació de nous espais i estructures com ara el COOP57, l’Assemblea d’Indignades vinculada al moviment 15-M, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Vivenda, menjador social…

En general tot un conjunt de lluites, experiències i projectes enriquidors i necessaris. Però, quina és la incidència real que s’ha aconseguit? Ens trobem en una època on no paren de brotar retallades socials, xenofòbia, contrareformes laborals, augment de taxes…mesures preses des de les dretes espanyola i catalana, amb PP i CiU. I quina és la resposta que amb tots aquests espais de lluita estem aconseguint? Una resposta minsa, on el “pasotisme” imposat pel sistema capitalista s’ha inserit dins el pensament dels treballadors i les treballadores.

Front això cal que es clarifiquin els espais, no de lluita, si no d’incidència social. Podem estar treballant en molts fronts, però sense una línia d’actuació conjunta no assolirem fites de transformació, i sé que és un debat que en breu es començarà a forjar als moviments socials de la ciutat, almenys ja hi ha propostes en aquest sentit.

Hi ha estructures, algunes d’antigues i d’altres més novedoses que, des del meu punt de vista hem de superar, malgrat hagin estat eines útils. Cal que ens aprofitem de les condicions creades per aquests espais de lluita i creem un espai d’incidència social, el que històricament s’ha anomenat un front de masses. Quina seria la fòrmula? Crear estructures de simple coordinació? Crear un ens de debat, anàlisi i acció? Crear un espai d’aglutinació de lluites i experiències amb capacitat d’incidència? Unir-se en base a la lluita en diferents sectorials intentant cobrir aquelles vacants?

Algunes coses estan clares: encetem el debat, clarifiquem espais, distribuïm bé les nostres forces i actuem conjuntament des de la sinceritat i la humilitat (que a voltes, ens fa molta falta a totes). Només així, almenys, clarificarem el camí a traçar en un futur proper.

Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Sobre espais de lluita i incidència social

  1. Sergi Arnau ha dit:

    El teixit associatiu alternatiu a Santa Coloma és molt ric i té la gran fortalesa de la intergeneracionalitat. Si treballem coordinades penso que tenim molta més força de la que ens pensem: cal recordar lluites recents com les de la Bastida contra un govern municipal dictatorial per adonar-nos que si treballem plegades ens tenim una capacitat d’incidència important.

    Penso que cal dibuixar una estructura del moviment de l’esquerra transformadora i coordinar els mecanismes de lluita alhora que descrivim les funcions de cadascun dels nombrosos col·lectius de la ciutat.

    Salut i felicitats per l’article!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s