Pacte social o organització pel canvi social?

Per tots és conegut ja el pas donat pels sindicats CCOO i UGT en convocar Vaga General a tot l’Estat espanyol pel proper 29 de març. Una data triada amb anterioritat pels sindicats de classe d’alguns pobles oprimits a l’Estat espanyol. Galiza, Euskal Herria i Canàries ja havien donat aquest pas, al que des dels Països Catalans es va sumar la Coordinadora Obrera Sindical (COS) convocant una jornada de lluita en camí per crear les condicions per una vaga general. Unes condicions que ja es donen de fa temps per les diferents agressions que pateix la classe treballadora, però que cal es doti d’una organització social prou àmplia per donar resposta a la mobilització i les agressions.

Davant d’aquesta convocatòria de Vaga General, que d’avantmà ja avancen que es realitza per dur a terme un pacte social que es basa en negociar millores i canvis en la Reforma Laboral efectuada pel Partido Popular (PP). Ens hi hem de sumar a la convocatòria però per motius ben diferents, els quals hem de denunciar a la vegada que denunciem els atacs de classe. La concertació o pacte social mai poden ser una lluita per l’emancipació dels treballadors i les treballadores. Aquests, han de lluitar i dotar-se d’una organització forta per a derogar la Reforma Laboral i assolir un marc social on es doti a la classe treballadora de poder en detriment de les classes benestants i poderoses actuals. I aquest model pot ser, ha de ser, el socialisme, el socialisme real. I aquesta fita només s’assolirà amb organitzacions socialistes, en un marc d’actuació territorial definit, en aquets cas els Països Catalans, i no amb sindicats concertadors del pacte social amb les classes dominants.

Tanmateix, per tal que aquesta Vaga General sigui d’utilitat, cal dotar-la de contingut revolucionari i amb continuïtat, de caire participatiu. El model de Vaga General instaurat per les grans centrals sindicals espanyoles no ha servit per gaire cosa més que per legitimar certes reformes, en base a  signatura de pactes, i la manca d’utilitat per a la classe treballadora. S’ha desvirtuat la funcionalitat de les vagues, i cal fer veure la necessitat d’aquestes eines tan necessàries en l’assoliment de fites socials i laborals.

Només amb la implicació, i pedagogia, del sindicalisme de classe i organitzacions populars es podrà dotar de contingut i continuïtat les convocatòries que vagin sorgint properament, sumant-se a la convocatòria del 29 de Març.

Cal fer veure que la Vaga General no és només pels treballadors i treballadores actives, si no que una massa important de treballadores actualment en atur, són un actor important en aquestes mobilitzacions i accions. Els aturats han d’involucrar-se activament. Una vaga de piquets no serà d’utilitat si no es té en compte una capa social cada cop més estesa com són les classes populars que resten a l’atur.

Treballadors i treballadores (a l’atur, o no), estudiants…totes juntes no només cap a la Vaga General, sino en l’organització i la consecució d’un altre model polític i social.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Pacte social o organització pel canvi social?

 1. sauloperezPau ha dit:

  M’agrada, m’agrada. Crec que com ja deixes clar en el text, el nostre discurs ha d’incidir en el fet que la vaga general és una eina nostra, de la classe treballadora, imprescindible per assolir els nostres objectius.

  Aquest fet planteja una altra qüestió: quin és el pas després de la vaga? Hem de ser conscients de les repercussions que pot tenir i actuar en conseqüència. Després de la vaga la lluita continua!

 2. aitorgramenet ha dit:

  Aquest és el debat que s’ha de pulir en la praxis. Vaga si, i després? Per què les centrals sindicals, ja no repetiré les sigles, seuran a pactar a la mínima oportunitat que tinguin.

  Cal que els moviments populars, i a Gramenet ja s’hi està treballant, s’acabin de dotar d’eines de debat i acció clares i contundents, amb capacitat d’incidència social.

  Anem pensant-hi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s