Julia Romera: el reconeixement

Sovint es parla els darrers anys de la recuperació de la memòria històrica. Fins i tot ara sembla ser que tindrem una Comissió per la Memòria Històrica a Gramenet.

A la nostra ciutat, la recuperació de la memòria històrica obrera i antifeixista s’ha anat recuperant gràcies a la tasca del Grup d’Historiadors José Berruezo (Juanjo Gallardo, Jose Manuel Márquez, Angel Sody…), i que els moviments socials de la ciutat han anat divulgant.

Divendres es va presentar un llibret escrit per l’Angel Sody. Avui diumenge 6 de març l’Ateneu Popular Julia Romera ha organitzat una ruta per la ciutat en homenatge a la persona que porta el seu nom: Julia Romera Yáñez, qui va ser militant de les Joventuts Llibertàries i de la Unió de Joventuts Antifeixistes (UJA).

llibret

Durant la ruta hem pogut recordar la lluita que vam desenvolupar des de la Comissió Antifeixista 27 de Gener per canviar el nom de la Plaça Baró -Domingo Baró era un empresari afí al règim franquista- (barri Riu Nord) pel de José Berruezo -de la CNT, qui va ser darrer alcalde de la ciutat en període republicà junt a Celestí Boada, d’ERC-, no assolint la fita però si el reconeixement amb la creació dels Jardins José Berruezo a la mateixa plaça. I hem pogut veure l’estat deplorable en el que es troba la placa on es fa referència, tot i estar inintel·ligible, al personatge. I en aquesta línia visibilitzar la situació del monument a Celestí Boada -situat a la Rambla del Fondo-, on a la placa no indica ni tansols que va ser alcalde i afusellat.

photo_2016-03-06_21-44-47

Doncs bé, després de visitar diferents espais de la ciutat hem acabat al Passatge de la Victòria (dels darrers vestigis del franquisme en el nomenclàtor), que s’ha rebatejat per Carrer Julia Romera. Un fet d’especial rellevància donat que aquest fet si que sembla serà una victòria real en saber que a la Comissió de Patrimoni s’ha acordat fer aquest canvi. I abans del rebatejament oficial, que millor que fer un rebateig inicial d’arrel popular, on han participat familiars de companys de lluita de Julia Romera.

photo_2016-03-06_21-45-09photo_2016-03-06_21-44-58

photo_2016-03-06_21-43-53photo_2016-03-06_21-44-03

Un dia que, si més no, té dos punts a destacar:

  • Un dia que ha de marcar història: una dona, una treballadora, una migrant de Mazarrón -Múrcia-, una antifeixista i llibertària tindrà un merescut reconeixement a, i de, la seva ciutat. Esborrar el feixisme -Passatge de la Victòria- i dignificar, recordar i homenatjar les lluitadores per la llibertat.
  • Unes matinals amb contingut social que hem de recuperar i fer més sovint, com anys enrera ja s’havia fet.

En definitiva. Seguim treballant per dignificar la memòria, de recuperar i escriure la història.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s